In timp ce sterilizarea, presterilizarea si folosirea elementelor de unica folosinta sunt preocuparea majora a personalului care lucreaza in stomatologie, membrii cabinetelor trebuie de asemenea sa ia in considerare problemele de control mai apropiate de casa lor. Spalarea uniformei, igiena personala si accesoriile la moda, toate au un impact asupra controlului efectiv al infectiei.

Asistentele medicale si doctorii sunt in stransa legatura cu pacientii si, astfel, se produce un schimb cu doua sensuri. Uniforma este la frontiera acestei interactiuni si ar trebui sa impiedice membrii echipei sa raspandeasca agenti infectiosi catre pacienti, familii si prieteni.

Echipamentul din sala de operatie ar trebui sa fie confectionat din material care sa poata sa fie spalat la masina de spalat cu un detergent potrivit la 65°C timp de 10 minute si nu ar trebui purtat in afara cabinetului. In cabinetele medicale ar trebui sa existe vestiare, iar personalul medical ar trebui sa aiba cel putin o uniforma de rezerva.

O igiena individuala buna este vitala pentru controlul infectiei in stomatologie. Pielea crapata sau zgariata poate sa constituie o poarta de intrare pentru microorganisme. Manusile trebuie purtate la toate procedurile clinice si tratate ca obiecte de unica folosinta. Mainile trebuie spalate inainte de a se atasa manusile si trebuie folosita cate o pereche noua pentru fiecare pacient.

Interesul pacientilor in masurile de control a infectiei nu trebuie subestimat. In stomatologie se primesc multe telefoane de la pacienti care intreaba ce ar trebui sa faca medicii dentisti si care sunt masurile pe care le pot lua in cazul in care se incalca protocoalele de igiena.

Pacientii sunt mereu incurajati sa isi intrebe dentistii in mod direct despre procedurile de control ale infectiei si sa le permita sa explice modul de punere in aplicare.

Media a facut un lucru foarte bun dand publicitatii anumite cazuri si mediatizand problema controlului infectiei in sfera stomatologiei. De aceea, este important ca medicii sa fie constienti de imaginea pe care o prezinta in fata pacientilor si de mesajele pe care le transmit in mod frecvent si neintentionat.

Toate instrumentele care au fost contaminate sau exista suspiciunea ca au fost contaminate cu sange sau saliva trebuie curatate cu simt de raspundere inainte de a fi sterilizate. Procesul de sterilizare este eficient numai daca s-a parcurs pasul anterior.

Clinica Artem Dental din Iasi foloseste cele mai moderne tehnologii pentru sterilizare si interventii stomatologice.

Instrumentele pot fi curatate manual, in baie ultrasonica sau folosind un instrument de spalare/dezinfectie. Curatatoarele ultrasonice si instrumentele de spalare/dezinfectie sunt preferate spalatului manual deoarece sunt mai eficiente iar contactul cu instrumentele contaminate este redus la minim, reducand astfel probabilitatea aparitiei ranirilor.