Protectia impotriva zgomotului se refera la masurile care reduc transmiterea zgomotului de la o sursa de zgomot la un receptor. Masurile adecvate (de exemplu, suprafete elastice, masa, separarea componentelor) ar trebui utilizate in primul rand pentru a evita sau a reduce transmiterea sunetului . Termenul de zgomot nu este sinonim cu termenul de sunet. Sunetul este o cantitate masurabila; numai prin aspecte individuale sau socio-culturale nemasurabile sunetul devine zgomot tulburator.

Sunetul poate avea diverse efecte nedorite asupra fiintelor vii. La oameni, undele sonore puternice pot provoca pierderea auzului si tulburari de echilibru, cum ar fi ameteli. Cu toate acestea, afectarea indirecta a sanatatii prin zgomot, cum ar fi tulburarile de somn, este mai frecventa. Sunetul se propaga in vibratii mecanice si unde de presiune. Vibratiile sonore pe care oamenii le pot auzi sunt in intervalul de frecventa de la 16 la 20.000 Hz.

Gama de frecvente de la 200 la 5.000 Hz este de o importanta deosebita pentru protectia impotriva zgomotului, deoarece acest interval este perceput in mod deosebit de clar de urechea umana. Presiunea sonora este perceputa de la pragul de auz = 0  dB si resimtita ca durere de la o limita de aproximativ 120 dB. Daca emitatorul si receptorul sunt in aceeasi camera, intensitatea sunetului este redusa prin absorbtia sunetului din cauza atenuarii reduse.

Pe langa aerul din camera, un rol important joaca calitatea pardoselii si a mobilierului. Izolarea fonica structurala este posibila daca emitatorul si receptorul sunt separate spatial.

Zgomotul este impartit in zgomot din aer si zgomot din structura. In cazul zgomotului transmis de structura, un solid (de exemplu, un perete) este excitat direct. Daca o substanta solida (de exemplu, un tavan) este excitata prin mers, se numeste zgomot de impact. Propagarea sunetului in aer are loc ca unda longitudinala cu o viteza de 340 m/s.

In solide, sunetul se propaga ca o unda de incovoiere in functie de densitate, grosimea stratului si frecventa. Frecventa limita a unui solid este frecventa la care viteza de propagare a undei de incovoiere in solid este de 340 m/s, iar tranzitia de la zgomotul din aer si cel de structura are pierderi deosebit de mici.

O subdiviziune suplimentara a protectiei impotriva zgomotului poate fi facuta prin distinctia intre protectia impotriva zgomotului structural si protectia ulterioara impotriva zgomotului. Protectia impotriva zgomotului structural se instaleaza in general pe baza simularilor si a valorilor empirice in timpul fazei de planificare si constructie si poate fi ajustata numai dupa finalizarea cladirii cu mare efort. Cu toate acestea, izolarea fonica structurala este singura modalitate de a preveni transmiterea zgomotului transmis de structura intre diferite incaperi si/sau etaje.

Izolarea fonica ulterioara, in schimb, poate fi adaptata precis la cerintele spatiului respectiv si, prin urmare, este foarte flexibila. Este folosit in primul rand pentru a asigura izolarea fonica in cazurile in care sursa de sunet si receptorul sunt in aceeasi camera.Pentru izolarea fonica se folosesc saltele lamelare vata bazaltica Larock 32 ALS 30 cm. Pentru o mai buna absorbtie a sunetului, se recomanda proiectarea asimetrica a peretilor incaperilor inchise.

Cum se izoleaza corect o casa?

  • Pe scurt, iata cum sa izolati fonic o camera:
  • Stabiliti ce zgomot doriti sa controlati.
  • Optati pentru materiale moi, care absorb sunetul, cum ar fi covoare si mobilier tapitat.
  • Luati in considerare placile acustice care absorb sunetul pentru pereti.
  • Instalati usi de blocare a sunetului.
  • Instalati ferestre izolate fonic sau panouri acustice.
  • Explorati tehnicile de constructie a peretilor, a tavanului si a podelei care blocheaza sunetul .

Acum sa patrundem in detalii. Izolarea fonica inseamna controlul zgomotului. Asa ca intreaba-te: „Ce zgomot vreau sa controlez?” In linii mari, controlul zgomotului se incadreaza in doua tabere:

  • Controlul calitatii si naturii sunetului generat in casa dvs. si
  • Blocarea zgomotului pe care nu doriti sa-l auzi.

Ambele implica oprirea miscarii nedorite a sunetului dintr-un loc in altul si amortizarea ecourilor.

Doua tehnici de izolare fonica sunt utilizate pentru controlul miscarii sunetului:

  • Absorbant sunet si
  • Blocarea sunetului

Blocarea sunetului se bazeaza pe materiale si metode care opresc sau reduc transferul sunetului.

Pentru a izola eficient fonic o camera, puteti utiliza o combinatie de materiale si tehnici de blocare a zgomotului si de absorbtie a sunetului.

Puteti folosi dispozitive de blocare a sunetului pentru a preveni zgomotul sa circule prin pereti, tavan, podele, usi, ferestre si deschideri, cum ar fi usile si, de asemenea, utilizati materiale care absorb zgomotul atat in ​​interiorul cat si in exteriorul incaperii.

Ce este o evaluare STC?

Cand aveti de-a face cu zgomotul, este important sa masurati eficienta izolatiei fonice.

Capacitatea unui material de a bloca sunetul este masurata prin evaluarea clasei de transmisie a sunetului (STC).

Aceasta evaluare reflecta aproximativ reducerea in decibeli a zgomotului furnizata de o partitie sau un obiect.

Absorbtia sunetului este masurata printr-un coeficient de reducere a zgomotului (NRC) sau o medie de absorbtie a sunetului (SAA). In ambele cazuri, cu cat ratingul este mai mare, cu atat materialele si metodele sunt mai eficiente in a-si indeplini treaba.

Pentru a bloca vorbirea puternica, un perete are nevoie de un rating STC de cel putin 40 pana la 50. Pentru o blocare excelenta a zgomotului, veti avea nevoie de un rating STC de la 50 la 60.