Oameni buni, cumpăraţi produse româneşti. Nu îndrăznesc să pun semnul exclamării, că ar trece drept ordin, chit că eu văd mai mult propoziţia drept îndemn. Eh, tot pe acolo e….

Cei care mă cunosc ştiu că am o repulsie pentru produsele chinezeşti. Asta pentru că, de regulă, ajung pe piaţa românească produse de calitate inferioară, muncite de un biet chinez pe un mizer salariu de 14$ pe lună. În schimb, le ador pe cele româneşti. Mereu am fost de principiul următor: mai puţine lucruri personale, dar de calitate să fie. Acelaşi principiu este valabil în cazul produselor vestimentare şi de încălţăminte. Tot timpul mă uit pe etichetă unde sunt făcute materialele pe care le am în mână. Şi dacă scrie cumva “Made in China” adios amigos.

În schimb, dacă apare scris “Made in Romania“, ei să vezi bucurie mare pe mine. Mă simt asemenea unui căutător de comori, şi cu părere de rău, cam asta sunt. E atât de greu să găseşti ceva produs în propria ţară. În special haine şi papuci. Desigur, sunt magazinele de prezentare ale unor firme locale, dar sunt prea puţine. Stau şi mă gândesc că anul trecut a trebuit să merg până în Viena ca să-mi achiziţionez o pereche de cizme “Made in Romania”. Ironia sorţii, nu? Am intrat în Uniunea Europeană şi tot ce facem mai bun merge către export. Sau aproape tot.

Azi am fost la cumpărături în Carrefour Era şi ca orice domnişoară cochetă m-am uitat după obiecte vestimentare. N-am găsit nimic interesant, pe mai toate produsele TEX scria că-s făcute în apropiere de Marea Galbenă. În schimb, la raionul de lenjerie intimă, am descoperit un sutien atât de frumos….făcut în Cluj. Bingo!!!

Data viitoare când mergeţi la cumpărături, vă rog să uitaţi pe etichetă. Pentru că s-ar putea să găsiţi lucruri de calitate superioară făcute aici. Şi calitatea ar trebui să primeze în faţa cantităţii.