Spectacolele de pe podiumurile de prezentare ale hainelor de dama sunt astazi adevarate show-uri. Daca inainte se punea accent exclusiv pe haine, astazi articolele vestimentare de dama ce defileaza in fata publicului sunt insotite si de alte excitatii cumt sunt cele auditive si vizuale auxiliare.

Fondul muzical, luminile, machiajul si coafurile originale sunt menite sa faca din prezentare show-ul dorit. Chiar daca se recurge la astfel de artificii hainele create de designeri tot ies in evidenta si atrag privirele. Asta pentru ca, de cele mai multe ori, sunt spectaculoase.

Dupa ce fac spectacol, hainele coboara insa de pe podium pe mesele designerilor industriali care le transforma un pic pentru a fi realizate in serie. Aceasta transformare se numeste noua tendinta a sezonului respectiv. Si astfel, hainele de show ajung haine purtabile care umplu magazinele si se impart la mai multe femei decat cele care au fost prezente in sala de prezentare.

Da, exista si rochii de seara lungi elegante, sau alte vestimentatii care se cumpara direct de pe podium insa ele sunt foarte scumpe si doar putine femei si le permit sau considera ca merita sa dai atatia bani pe ele doar ca sa fii la moda pe locurile din fata.

Moda de pe podium este total diferita de moda din magazine. Pana la taraba unui magazin, moda de pe podiul se schimba aproape radical. Doar cateva linii sau adaosuri se mai pastreaza si aduc un pic cu ce a fost lansat primavara sau toamna. Asta pentru ca exista o diferenta majora intre cele doua. Moda de podium este artistica, creatiile designerilor sunt unice si destinate unei elite.

Moda din magazine sunt pentru marea masa a femeilor si e doar o chestie multiplicata in stil industrial. Se pleaca asadar de la modelul unic si se ajunge la modelul in serie. Iar seria estompeaza detaliile, uneori inlatura peste opzeci la suta din ele, detalii care tocmai fac diferenta. Moda de podium devine stas-ul modei industrializate.

Dupa ea se fac toate hainele ce sunt scoase la vanzare in marile magazine. Intre aceste doua categorii exista insa si o moda care “ciupeste” cate ceva din celelalte doua. Este vorba despre moda de serie mica. Aceasta poate imita bine modelele din moda de podium si le multiplica doar in putine exemplare.

Nu la fel de scumpe ca hainele unice, de creatie, acestea sunt insa accesibile mai multor femei care si le doresc cu ardoare pentru a fi totusi in pas cu moda si a se simti ca cocheteaza cu elita. Dar nici aceste haine nu vor putea sa imite perfect unicatul, cateva detalii fiind modificate sau eliminate.