Sanii tai se modifica pe masura ce treci prin diferite etape ale vietii si este important sa inveti sa depistezi ce este normal in structura lor si ce nu este normal prin autoexaminare. Astfel poti depista din timp nodulii cancerosi si poti interveni cu maxima eficienta chiar in stadiile incipiente, ceea ce creste considerabil sansa de vindecare.

De ce trebuie tinut cont la examinarea sanilor

Se examineaza intotdeauna ambii sani. Mai exact, se va palpa si analiza fiecare din cele 4 cadrane ale fiecarui san, fiecare cadran incluzand si axila. Se vor lua in consideratie mobilitatea nodulului, textura lui, gradul de durere, modul in care arata pielea in acea zona, etc. Astfel vei putea sa ii descrii medicului mai usor ceea ce ai descoperit.

Care este cel mai bun moment pentru examinarea sanului

Pentru examinarea sanilor, se recomanda sa alegi aceeasi perioada a lunii, dupa ciclu menstrual. Tesutul sanului este sensibil la fluctuatiile hormonale care apar in timpul ciclului menstrual si poate influenta ceea ce simti. Daca esti la menopauza, este suficient sa alegi oricare zi a lunii si sa ii ramai fidela.

Exista 3 modalitati pentru efectuarea unui examen de san

Exista trei moduri prin care iti poti examina singura sanii. Unul se face in fata oglinzii, al doilea presupune sa te intinzi, al treilea seamana se efectueaza sub dus. Oricare metoda ai alege, este important sa ii ramai consecventa si sa o pui in practica in fiecare luna.

1 – Examenul sanului in fata oglinzii

Daca ai ales oglinda ca metoda de examinare, deci ai optat pentru metoda vizuala, ar trebui sa parcurgi urmatoarele etape:

  • Fa o vizualizare cu bratele intinse lateral;
  • Fa o vizualizare cu bratele asezate deasupra capului;
  • Inainte de a iti analiza efectiv fiecare san, pune-ti mainile pe solduri, trage pieptul inapoi si impinge putin bratele inainte – sanul va arata altfel acum.
  • Acorda-ti timpul necesar pentru a privi fiecare san in parte.

2 – Examenul sanului in pozitia culcat

Aceasta este o metoda care se bazeaza pe palparea fiecarui san. Pentru a incepe, aseaza un brat sub cap si foloseste mana opusa pentru a palpa sanul intr-o miscare circulara cu buricele degetelor, incepand din exterior si mergand spre interior. Repeta tehnica si pe partea cealalta. Poti analiza alternativ fiecare san de sus in jos sau de la stanga la derapta. Nu uita sa palpezi si zona axilelor.

3 – Examenul sanului sub dus

Examineaza doar un san la un moment dat, printr-o miscare circulara si folosind buricele degetelor. Incepe de la exteriorul sanului si avanseaza catre sfarc. Strange usor sfarcul pentru a verifica scurgerile. Repeta si pe partea cealalta. In mod alternativ poti examina fiecare san de sus in jos sau de la stanga spre dreapta. Din nou, ai grija sa analizezi cu atentie toate zonele axilare.

Prin oricare din aceste trei tehnici poti obtine informatii despre modul in care se prezinta sanii tai si poti decide daca este sau nu cazul sa iei legatura cu medicul specialist. Daca este cazul, poti apela la serviciile de mamografie Cluj Medimages.