Piscina are propriile caracteristici, care ofera posibilitatea celor care doresc sa dezvolte acest tip de sport, sa o faca in mod corespunzator si, prin urmare, sa garanteze o performanta mai mare.

Masuratorile unei piscine

Bazinul Olimpic este modelul de reglementare pentru grupa utilizata la Jocurile Olimpice si la evenimentele internationale majore de inot.

Fiecare ar trebui sa aiba o adancime minima de 2 m si recomandat la 3 m daca grupul este un tip de aplicatie multipla si este utilizat pentru a gazdui alte discipline, cum ar fi inotul sincronizat.

Pentru implementarea Campionatelor Mondiale de inot, va fi de o lungime de 25 m, cu o latime de 25 m, formata din 10 piste de cate 2,5 m fiecare, adancimea minima permisa fiind de 1,35 m.

Piscinele olimpice, semiolimpice sau intre, pe langa respectarea standardelor fine, au si notiuni privind caracteristicile structurale, trebuie sa se desfasoare in deplina conformitate cu reglementarile in vigoare in fiecare tara in ceea ce priveste cerintele sistemelor de circulatie, tratare, dezinfectie si calitate a apei din piscina.

Tipuri de piscina

In functie de tipul de materiale utilizate pentru constructia sa, precum si de metoda de asamblare a acestuia, atunci putem spune care sunt tipurile de piscina:

 • Piscine preinstalate
 • Piscine prefabricate
 • Piscine modulare
 • Piscine detasabile
 • Piscine gonflabile
 • Piscine din PVC
 • Piscine din plastic
 • Piscine din poliester
 • Piscine din lemn
 • Piscine incorporate
 • Piscine din otel

Parti ale unei piscine

Piscineservice.ro este locul in care vei gasi mai multe produse pentru piscina ta.

O piscina tipica are nevoie de sapte componente principale care o compun:

 • Un bazin
 • O pompa motorizata
 • Un filtru de apa
 • Un alimentator chimic
 • Canalizare
 • Returnarea apei- sistem
 • Instalatii sanitare din plastic
 • PVC care conecteaza toate aceste elemente

Bazin olimpic de inot

O piscina de dimensiuni olimpice este tipul de piscina folosit la Jocurile Olimpice, unde traseul cursei are o lungime de 50 de metri (164,0 picioare). Acest lucru este, in general, mentionata ca si “curs lung”, care o deosebeste de la “curs scurt” si care se aplica la concursuri in bazine care sunt de 25 de metri (82.0 ft) in lungime.

Daca panourile tactile sunt utilizate in competitie, distanta dintre panourile tactile trebuie sa fie de 25 sau 50 de metri pentru a se califica pentru recunoasterea fina. Acest lucru inseamna ca piscinele olimpice sunt, in general, de dimensiuni mari, pentru a gazdui panourile tactile utilizate in competitie

Piscina sincronizata

Piscina trebuie sa aiba o latime de cel putin 20 m x 30 m lungime si o adancime de cel putin 2,5 m. O suprafata, de 12x12m sau mai mare, trebuie sa aiba o adancime de cel putin 3 m, iar panta dintre schimbarea adancimii trebuie finalizata la o distanta de 8m sau mai putin.

Apa din piscina ar trebui sa fie suficient de clara pentru ca partea inferioara a piscinei sa fie vizibila de sus si cel putin 27 ° C (80,6 ° F). Cantitatea de lumina sub apa este, de asemenea, foarte importanta, deoarece ochelarii nu sunt folositi in concurs, deci este necesara o luminozitate minima de 1500 lux.

Cum erau vazute piscinele in trecut?

Potrivit Guinness World Records, cea mai mare piscina din lume este piscina cu apa de mare San Alfonso del Mar din Algarrobo, Chile. Are 1.013 m (3.323 ft) lungime si o suprafata de 8 ha (20 acri). La cea mai mare adancime, este de 3,5 m (11 ft). [14] A fost finalizat in decembrie 2006.

Cea mai mare piscina interioara cu valuri din lume se afla la DreamWorks Water Park din cadrul complexului de cumparaturi si divertisment American Dream de la Complexul sportiv Meadowlands din East Rutherford, New Jersey, Statele Unite, iar cea mai mare piscina interioara din America de Nord se afla la Neutral Buoyancy Lab. in centrul de instruire Sonny Carter de la NASA JSC din Houston.

In 2021, Deep Dive Dubai, situata in Dubai, Emiratele Arabe Unite, a fost certificata de Guinness Book of World Records drept cea mai adanca piscina din lume, atingand 60 de metri (200 ft). Piscina Y-40 de la Hotel Terme Millepini din Padova, Italia, a detinut anterior recordul, 42,15 m (138,3 ft), din 2014 pana in 2021.

Piscina Fleishhacker din San Francisco a fost cea mai mare piscina incalzita in aer liber din Statele Unite. Deschis pe 23 aprilie 1925, masura 1.000 pe 150 ft (300 pe 50 m) si era atat de mare incat salvamarii aveau nevoie de caiace pentru patrulare. A fost inchis in 1971 din cauza patronajului scazut.

In Europa, cea mai mare piscina a fost deschisa in 1934 in Elbląg (Polonia), oferind o suprafata de apa de 33.500 de metri patrati (361.000 de picioare patrate).

Una dintre cele mai mari piscine construite vreodata a fost creata la Moscova dupa ce Palatul Sovietelor a ramas nefinalizat. Fundatiile palatului au fost transformate in piscina in aer liber Moskva Pool dupa procesul de destalinizare.  Cu toate acestea, dupa caderea comunismului, Catedrala Hristos Mantuitorul a fost reconstruita pe amplasament intre anii 1995 si 2000; catedrala fusese amplasata initial acolo.