Planificarea serviciilor finale la o casa de pompe funebre poate fi dificila atunci cand inca suferi de pierderea cuiva pe care il iubesti. De aceea, poti apela cu incredere la firme funerare Dolj President. Acestia iti vor asculta dorintele, iti vor raspunde la intrebari si te vor ajuta sa planifici o inmormantare cap-coada. Daca nu esti sigur daca sa aranjezi o incinerare sau o inmormantare, poti avea incredere ca cei de la pompe funebre te vor ajuta sa afli in ce directie sa mergi.

Ce ar trebui sa faci, totusi, daca decizi sa planifici o inmormantare, dar nu esti sigur ca doresti sa efectuezi o slujba oficiala de inmormantare? Este o idee buna sa sari peste serviciul de inmormantare si poate sa ai doar o slujba la mormant urmata de o inmormantare in sicriu? Exista mai multe motive pentru care nu ar trebui sa sari peste un serviciu de inmormantare. Citeste mai departe pentru a afla mai multe.

Organizarea serviciului de inmormantare ofera oportunitatea de a aduce un ultim omagiu

Multe familii aleg sa planifice serviciile funerare astfel incat sa isi poata aduce un ultim omagiu intr-un mod formal. Ele pot fi tinute in biserici, alte case de cult sau aproape oriunde altundeva. In timp ce defunctul se poate afla intr-un sicriu si poate fi ignorant de ceea ce se intampla, serviciul de inmormantare ofera celor vii o modalitate de a arata, prin prezenta si participarea lor, ca defunctul a contat.

Acest lucru poate fi deosebit de important pentru membrii familiei care au locuit departe si care este posibil sa nu fi vazut decedatul de mult timp.

Serviciile funerare pot aduce facilitati de vindecare

Cu siguranta ca intalnirea cu familia, prietenii si oamenii care l-au cunoscut pe decedat va crea o experienta de vindecare. Toata lumea va fi intr-un fel indurerata, asa ca a putea veni impreuna pentru a plange impreuna si a sarbatori impreuna va fi benefic pentru toti. Si, da, exista o parte festiva la serviciile funerare. Desi va exista tristete, va exista si bucurie, cand oamenii sarbatoresc viata cuiva care a atins atat de multi ani.

Asa ca asigura-te ca vorbesti despre impactul pozitiv pe care l-a adus in viata voastra, despre dragostea pe care o avea pentru familie si prieteni, despre cele mai mari realizari ale lui si multe altele. Pana la sfarsitul slujbei de inmormantare, tu si toti ceilalti veti pleca simtindu-va inviorati si pregatiti sa va traiti viata la maximum.

Nu va fi o surpriza pentru tine ca toata lumea va plange pentru pierderea celui decedat. Doar ca unii vor jeli mai mult decat altii. Si vor exista intotdeauna unii oameni care vor avea nevoie de un serviciu de inmormantare care sa ii ajute sa accepte noua normalitate si sa-si continue viata. Asa ca nu te abate de la a organiza o slujba de inmormantare atunci cand un astfel de eveniment ar putea fi foarte util pentru tine, dar si pentru cei dragi tie.

Istoria colivei

Koliva , scrisa si, in functie de limba, kollyva , kollyba sau coliva, este un preparat pe baza de grau fiert care se foloseste liturgic in Biserica Ortodoxa Rasariteana pentru pomenirile mortilor.

In Biserica Ortodoxa Rasariteana, coliva este binecuvantata in timpul inmormantarilor, precum si in timpul slujbei de pomenire ( mnemosyno ) care este savarsita la diferite intervale dupa moartea unei persoane si in ocazii speciale, cum ar fi Sambata mortilor (ψυχοσάββατο). Poate fi folosit si in prima vineri a Postului Mare,  la Slavas, sau la mnemosyna pe masa de Craciun in anumite culturi. In unele tari, desi nu in Grecia , este consumat si la ocazii nonreligioase.

Un produs alimentar similar este foarte popular in Liban, unde este cunoscut sub numele de snuniye si, mai frecvent, ca berbara, deoarece este pregatit pentru sarbatoarea Sfintei Barbara , 4 decembrie, care este sarbatorita cu festivitati asemanatoare Halloween -ului.

Kollyba , un cuvant care in greaca este forma plurala de kollybo, este derivat din cuvantul grecesc clasic κόλλυβος , kollybos, adica o moneda mica sau o greutate mica de aur. In perioada elenistica, forma de plural neutru a acestui din urma cuvant, adica κόλλυβα, kollyba, a luat sensul de placinte mici facute din grau fiert. Sensul hranei rituale este foarte vechi.   In sarba se numeste Koljivo (Кољиво) ,Кутя in bulgara, coliva in romana si Кутья in rusa.

In timp ce retetele pot varia foarte mult, ingredientul principal sunt boabele de grau care au fost fierte pana cand sunt moi, sunt scurse foarte bine si intinse pe o carpa pentru a fi doar umeziti, apoi indulciti cu miere sau zahar. Coliva contine, de asemenea, unele sau toate dintre urmatoarele: grau, seminte de susan, migdale, nuci macinate, scortisoara, zahar, seminte de rodie, stafide, anason si chiar patrunjel.

Romanii decoreaza coliva cu cruci de cacao, ciocolata sau bomboane. In ceea ce priveste Panteonul grecesc, graul simboliza zeita pamantului Demetra, in timp ce rodiile o reprezentau pe fiica ei, Persefona, regina lumii de dincolo.