Cand vorbim despre prize electrice, vorbim despre siguranta instalatiei electrice din casa si despre ElectriceConstructii.ro. Socket-urile sunt, de fapt, una dintre cele mai utilizate si sensibile la agentii externi. Prin urmare, exista cateva recomandari generale de care trebuie sa se tina seama intotdeauna:

  • Primul se refera la necesitatea de a conecta toate prizele la cablul de impamantare, pentru a permite ca orice suprasarcini si tensiuni de energie sa fie eliberate la pamant.
  • A doua, adesea mai putin urmarita, se refera la utilizarea mai multor aparate electrice la o singura priza, care este foarte descurajata.

Cate prize se pun in dormitor?

Atunci cand se planifica dispunerea prizelor, a intrerupatoarelor si a altor componente electrice din locuinta, trebuie sa se faca referire la noua anexa.

Aici se dau prescriptii specifice pentru anumite incaperi (hol de intrare, chicineta, bucatarie, spalatorie, baie, camera de serviciu, coridor, balcon/terasa, pivnita/magazin, boxa pentru masina, depozit, gradina), in timp ce pentru ansamblul celorlalte incaperi (camera de zi, birou, dormitor etc.) se lasa dispozitii generale. Cand vorbim despre cum sa instalati prize electrice in dormitor, trebuie sa incepem cu dimensiunea camerelor.

  1. Prize in dormitor

Pentru o camera intre 8 si 12 metri patrati, vorbim de o “camera mica”. Pentru o certificare de nivel 1 intr-un dormitor aveti nevoie de cel putin 4 prize si cel putin un punct de lumina. Pentru o certificare de nivel 2 in dormitoarele mici avem nevoie de cel putin 5 prize si cel putin 2 puncte de iluminat. In cele din urma, pentru a obtine nivelul 3, avem nevoie de 5 puncte de priza si cel putin 3 puncte de iluminat.

  1. Prize pentru lumina in camere

Pentru camerele cu o suprafata cuprinsa intre 12 si 20 de metri patrati se vorbeste de o “camera”. Pentru o certificare de nivel 1 in dormitor, sunt necesare cel putin 5 prize de curent si cel putin 1 punct de lumina.

Pentru o certificare de nivel 2 intr-un dormitor avem nevoie de cel putin 7 prize si cel putin 2 puncte de iluminat. In cele din urma, pentru a obtine nivelul 3, avem nevoie de 8 puncte de priza si cel putin 3 puncte de iluminat.

  1. Prize electrice in dormitoarele mari

Pentru camerele mai mari de 20 de metri patrati, vorbim de “camere mari”. Pentru o certificare de nivel 1 intr-un dormitor mare, aveti nevoie de cel putin 6 prize si cel putin 2 puncte de iluminat. Pentru o certificare de nivel 2 intr-un dormitor mare, avem nevoie de cel putin 8 prize si cel putin 4 puncte de iluminat.

In cele din urma, pentru a obtine nivelul 3, avem nevoie de 10 puncte de priza si cel putin 4 puncte de iluminat. In conformitate cu tabelul A, cele trei tipuri de camere enumerate mai sus trebuie sa aiba intotdeauna – la fiecare nivel – cel putin o priza TV si o priza telefonica si/sau de date. In acest sens, se prevede ca trebuie sa existe intotdeauna cel putin o priza electrica in apropierea prizelor TV.

Ce este de fapt electricitatea?

Electricitatea este ansamblul fenomenelor fizice asociate cu prezenta si miscarea materiei care are o proprietate de sarcina electrica. Electricitatea este legata de magnetism , ambele facand parte din fenomenul electromagnetismului , asa cum este descris de ecuatiile lui Maxwell .

Diverse fenomene comune sunt legate de electricitate, inclusiv fulgere , electricitate statica , incalzire electrica , descarcari electrice si multe altele.

Prezenta unei sarcini electrice, care poate fi pozitiva sau negativa, produce un camp electric . Miscarea sarcinilor electrice este un curent electric si produce un camp magnetic .

Cand o sarcina este plasata intr-o locatie cu un camp electric diferit de zero, o forta va actiona asupra ei. Marimea acestei forte este data de legea lui Coulomb . Daca sarcina se misca, campul electric ar lucra asupra sarcinii electrice.

Astfel, putem vorbi de potential electric intr-un anumit punct din spatiu, care este egal cu munca efectuata de un agent extern in transportul unei unitati de sarcina pozitiva de la un punct de referinta ales in mod arbitrar pana la acel punct, fara nicio acceleratie si se masoara de obicei in volti.

Electricitatea se afla in centrul multor tehnologii moderne, fiind folosita pentru:

  • Energie electrica in cazul in care curentul electric este utilizat pentru a alimenta echipamentele;
  • Electronica care se ocupa de circuite electrice care implica componente electrice active, cum ar fi tuburi vid , tranzistoare , diode si circuite integrate si tehnologii de interconectare pasiva asociate.
  • Fenomenele electrice au fost studiate inca din antichitate, desi progresul in intelegerea teoretica a ramas lent pana in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Teoria electromagnetismului a fost dezvoltata in secolul al XIX-lea, iar pana la sfarsitul acelui secol, electricitatea a fost pusa in uz industrial si rezidential de catre inginerii electrici . Expansiunea rapida a tehnologiei electrice in acest moment a transformat industria si societatea, devenind o forta motrice a celei de-a doua revolutii industriale . Versatilitatea extraordinara a energiei electrice inseamna ca poate fi utilizata pentru un set aproape nelimitat de aplicatii, care includ transport , incalzire , iluminat , comunicatii si calcul.. Energia electrica este acum coloana vertebrala a societatii industriale moderne.