Orice crescator de pasari, inclusiv de porumbei, stie ca vaccinarea este obligatorie. Aceasta va preveni eventuale forme de boli comune in randul speciilor de pasari. Este acelasi principiu ca si in cazul uman, cand vaccinul facut te protejeaza de forme grave ale unor boli.

Pentru cei interesati de schema de vaccin pentru porumbei detaliem cateva aspecte in randurile ce urmeaza:

Salmoneloza – vaccinul contra salomonelozei este foarte puternic. Un astfel de vaccin este necesar intrucat este singura cale de a combate boala; o data aparuta, este greu de stopat. Problema este ca un porumbel afectat, chiar daca va fi tratat, ramane un purtator de virus. Un porumbel ce este considerat un bun reproducator nu poate fi inlaturat din crescatorie.

Paramixoviroza – este de asemenea o boala grava in randul porumbeilor. Are efecte letale, cu o rata de mortalitate crescuta. In plus, acest tip de virus este extrem de contagios. Imunizarea trebuie neaparat realizata pana cand porumbeii sunt in perechi.

Pentru un start competititional si efective de porumbei sanatosi, iata o schema complexa de vaccinare:

  • Totul incepe cu deparazitarea interna, cu repel in cazul in care produsul folosit nu este unul foarte puternic si conform instructiunilor este ceruta repetarea administrarii.
  • Porumbeii ar trebui sa primeasca vitamine cu aminoacizi in apa consumata zilnic. In plus, in ceea ce priveste mancarea, in amestecul acesta ar fi bine de administrat si probiotice vreme de 5 pana la 7 zile. Asta pentru ca produsele de deparazitare interna sunt destul de agresive si flora intestinala trebuie sa se refaca.
  • Va fi administrat tratamentul pentru salmoneloza, cu durata intre 7 si 10 zile.
  • In cea de-a zecea zi de tratament va fi realizat vaccinul pentru salmoneloza.
  • Urmeaza din nou o etapa cu vitamine si aminoacizi in apa, iar in mancare – administrare probiotice.

Dupa 4 saptamani de pauza, porumbeii pot urma tratament cu spectru larg si dupa o saptamana, in ultima zi, pot fi vaccinati pentru paramixoviroza. Din nou, este recomandata perioada de refacere si, dupa o pauza de 21 de zile, porumebii pot fi dati in pereche.

Cat despre achizitia de produse specifice, de vaccin si alte medicamente, de probiotice etc. o recomandare este eshop-ul de nisa produsecolumbofile.ro. Regasim aici produse in functie de producatori mari ai nisei, produse de ingrijire, inclusiv accesorii pentru porumbei, cam tot ce ar avea nevoie orice columbofil.