Cablurile realizate din fibra optica sunt cabluri din sticla extrem de subtiri produse dintr-un tip de sticla special. Ceea ce sta la baza tehnologiei de fibra optica este de fapt efectul de reflectie a luminii. Astfel, lumina dirijeaza semnale digitale si se reflecta in cablul intern. In acest mod au loc transferuri de informatii si date.

Cablurile de fibra optica sunt compuse din mai multe elemente. Vorbim in primul rand despre miez, partea din mijloc care este realizata din sticla pura ce se poate indoi, apoi de teaca ce pastreaza lumina in miez si in final de tamponul protector realizat in general din material plastic.

Pentru ca fibra optica este mai eficienta, mai flexibila, practica si are un cost de utilizare mai mic in comparatie cu cablul standard de cupru, se afla in topul preferintelor mai multor companii care o pot utiliza in diverse proiecte. Ne referim in mod special la domeniul telecomunicatiilor. Cand spunem ca fibra optica este mai eficienta decat cablul de cupru avem in vedere in primul rand faptul ca viteza de transfer a datelor este mult mai rapida. Nu ar trebui sa ne surprinda acest lucru in mod deosebit daca ne gandim cat de rapid ajunge lumina dintr-un loc in altul. In rest, principiul de transfer al datelor ramane cam acelasi ca si pe sistemele traditionale.

In general, atunci cand se urmareste punerea in aplicare a unui proiect pe baza de fibra optica se au in vedere mai multe elemente cum ar fi transmiterea datelor, modul in care se transporta acestea, cum se receptioneaza si in ce mod se descifreaza semnalul. Prin urmare, putem spune ca la baza unui sistem de fibra optica exista 4 elemente importante: vorbim in primul rand despre un emitator optic, despre fibra in sine, un element generator si unul de receptie. Totul incepe atunci cand emitatorul codifica datele si emite semnal. Mai apoi generatorul le transforma, iar receptorul urmeaza sa receptioneze datele si sa le decodifice intr-un format ce ii este cunoscut.

Sunt necesare 3 conditii pentru a receptiona informatii despre anumite obiecte. Prima conditie se refera la faptul ca acestea trebuie sa fie luminoase (indiferent daca lumina emisa este directa sau indirecta), apoi lumina ce vine de la acele obiecte trebuie sa fie dirijata catre locul de detectie si unde pierderile trebuie sa fie minime. In fine, a treia conditie, este ca lumina ce ajunge la receptor sa fie destul de mare.

Prin urmare, mediul de transmitere a informatiilor optice are o importanta critica. Daca acest mediu nu este calitativ pentru a asigura o transmisie cat mai fidela a semnalelor, exista riscuri foarte mari ca informatiile transmise sa fie trunchiate si sa nu fie receptionate in mod corespunzator.

Pentru echipamente de fibra optica discutati cu specialistii de la www.pro-networking.ro