Sistemul de franare al unei masini este esential pentru siguranta in trafic. Caci, daca in ceea ce priveste confortul, elemente precum aerul conditionat sau incalzirea mai pot suporta amanare, in cazul elementelor ce tin de sistemul de franare, lucrurile nu ar trebui sa suporte niciun fel de amanare.

In aceasta din urma categorie intra si sistemul de placute de frana, asupra carora trebuie sa avem foarte multa atentie. Astazi, pe piata sunt numerori producatori care ofera spre vanzare placute de frana.

De multe ori, acestea se potrivesc cu usurinta de la un model la altul al masinii, astfel incat nu mai suntem constransi de o anumita marca sau de un model anume.

Tot ceea ce avem nevoie este un set de placute noi, de buna calitate, pe care sa le montam insa intr-un service specializat. Caci, desi aparent pare o operatiune simpla, in realitate, schimbarea placutelor de frana necesita o serie de pasi pentru a fi scimbate si reglate, astfel incat sa nu ai probleme in trafic.

A sa se face ca, atunci cand ai schimbat un set de placute de frana cu unul nou, vei observa probabil ca frana actioneaza ceva mai greu. Atunci cand franezi, s-ar putea sa auzi un scartait la nivelul rotilor, iar acesta vine cu siguranta de la sistemul de franare.

De altfel, chiar recomandarea mecanicului este ca, atunci cand ai niste placute de frana noi, sa apesi pedala de frana ceva mai energic, pentru ca acestea sa se aseze cum trebuie si sa lucreze la eficienta maxima. Dar sa vedem insa cana este cazul sa schimba, placutele de frana, pentru a nu avea neplaceri in traficul de zi cu zi.

Zgomote si vibratii neobisnuite la franare

Unul dintre primele simptome care ne arata ca avem nevoie de un set nou de placute de frana este dat de zgomotele ciudate pe care le auzim atunci cand apasam pedala. Scartaituri neobisnuite sau chiar trancanituri ne pot indica faptul ca placutele de frana sunt uzate sau nu mai stau la locul lor.

Desi unii producatori dau o anumita garantie ce tine de obicei de numarul de kilometri parcursi, trebuie sa luam in calcul si stilul de condus al fiecaruia si conditiile de trafic.

Caci, una este sa conduci doar in afara orasului si sa calci frana din cand in cand si alta e sa conduci zilnic prin oras, unde folosirea franei intervine extrem de des. De asemenea, daca observam ca frana prinde din ce in ce mai greu sau observam semne distinctive pe discurile de frana, este un alt mesaj ca trebuie sa ne prezentam de urgenta la mecanicul auto pentru o verificare a sistemului de franare.