Uniformele medicale sunt acele haine de lucru care sunt compuse din mai multe piese. Fiecare dintre aceste articole de imbracaminte are o functie specifica si este garantia ca se mentine un standard de lucru sigur si inofensiv. Dupa cum se stie, mediul medical este unul dintre spatiile de lucru care necesita mai multa ingrijire si curatenie.

Uniformele medicale trebuie sa ofere aceasta securitate fara a pierde din vedere functionalitatea.

Apoi, in imbracamintea medicala, putem vedea articole precum halate sanitare, palarii si sepci, halate, incaltaminte sau saboti si alte articole de imbracaminte esentiale. Este important sa retinem ca uniformele medicale nu se limiteaza la medici, ci iau in considerare si multi alti angajati la mijloc.

Trei elemente cheie

Ca in orice industrie, sectorul medical necesita imbracaminte de lucru functionala din toate punctele de vedere. Exista trei elemente care asigura ca uniformele medicale sunt potrivite pentru mediul de lucru al spitalului:

Materiale de calitate

Textilele si materialele cu care sunt realizate uniformele sunt esentiale pentru a avea uniforme eficiente. Textilele trebuie sa fie rezistente si confortabile in acelasi timp. In general, acestea ar trebui sa fie tesaturi usoare care sa ofere protectie atat pacientilor, cat si personalului medical. Usor de curatat si intretinut.

Costuri in concordanta cu beneficiile

Este important sa existe uniforme care sa se ocupe si de bugetele proiectelor medicale. Cu cea mai recenta tehnologie textila, este posibil sa se ofere uniforme de calitate excelenta la preturi accesibile si cu un buget restrans.

Design personalizat

Acesta nu este un simplu factor de vanitate. Designul in uniforme medicale poate fi decisiv in relatia pacient-medic si practic la locul de munca. Sectorul medical, ca si alte industrii, a evoluat, de asemenea, si, prin urmare, trebuie sa se adapteze. Astazi este obisnuit sa gasiti uniforme medicale personalizate care sunt mai potrivite pentru domeniul specializarii medicale. Vezi aici costume si uniforme pentru spital.

Importanta culorii

Astazi este obisnuit sa vedeti uniforme de mai multe culori. Inainte, norma in imbracamintea medicala era culoarea alba si motivul este simplu: este o culoare care inspira puritate si curatenie. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului si nasterea clinicilor medicale specializate, proiectarea uniformelor in diferite culori este frecventa. Culoarea exprima intr-o mare masura ideea centrala a spitalului, precum si o reactie la pacienti si clientela.

Uniformele albastre care inspira seninatate si liniste, alaturi de profesionalism, sunt comune. Rozul ca simbol al sensibilitatii si intelegerii. Uniformele gri si maro proiecteaza, de obicei, seriozitate si stabilitate. Dimpotriva, uniformele galbene si portocalii stimuleaza entuziasmul si optimismul. Culori precum lavanda, verdele si violetul ofera seninatate, pace si intinerire.

Avand in vedere ca ceea ce se cauta cu o uniforma medicala este de a proteja integritatea oamenilor, asigurati-va ca aceste costumatii urmatoarele caracteristici:

  • Sa fie realizate cu tesaturi lavabile, durabile si de inalta calitate.
  • Materialele sa nu fie conductoare electrice.
  • Confortabile sa indure ore lungi de lucru.
  • Rezistente la caldura si frig.
  • Sa aiba desene sau modele in functie de specialitatea aleasa.
  • Culori usoare care nu reflecta lumina.

De ce poarta medicii albastru sau verde?

Halatele erau albe – culoarea curateniei. Apoi, la inceputul secolului al XX-lea, un medic influent a trecut la verde pentru ca a crezut ca va fi mai usor pentru ochii unui chirurg, potrivit unui articol dintr-un numar din 1998 al revistei Today’s Surgical Nurse . Desi este greu de confirmat daca halatele verzi au devenit populare din acest motiv, verdele poate fi deosebit de potrivit pentru a ajuta medicii sa vada mai bine in sala de operatie, deoarece este opusul rosului de pe roata de culoare.

Verdele ar putea ajuta medicii sa vada mai bine din doua motive. In primul rand, privirea la albastru sau verde poate reimprospata viziunea unui medic pentru nuantele rosii, inclusiv organele interne ale unui pacient in timpul interventiei chirurgicale. Creierul interpreteaza culorile una fata de cealalta. Daca un chirurg se uita la ceva rosu si roz, devine desensibilizat la el. Semnalul rosu din creier se estompeaza de fapt, ceea ce ar putea face mai greu sa vedeti nuantele corpului uman. Privirea la ceva verde din cand in cand poate mentine ochii cuiva mai sensibili la variatiile de rosu, potrivit lui John Werner, un psiholog care studiaza viziunea la Universitatea din California, Davis.

In al doilea rand, o astfel de concentrare profunda pe rosu  poate duce la iluzii verzi care distrag atentia pe suprafetele albe. Aceste fantome verzi  ar putea aparea daca un medic isi muta privirea de la tesutul rosu al corpului la ceva alb, cum ar fi un halat chirurgical sau tinuta de alabastru a unui anestezist. Pe fundalul alb poate aparea o iluzie verde a interiorului rosu al pacientului. Imaginea care distrage atentia ar urma privirea chirurgului oriunde s-ar uita, similar cu punctele plutitoare pe care le vedem dupa blitul camerei. Fenomenul are loc deoarece lumina alba contine toate culorile curcubeului, inclusiv rosu si verde.