Cu urmatorul articol, ca parte fundamentala a agriculturii; vom vorbi despre tot ce tine de masini agricole, istorie, functii, utilizari, tipuri, importanta, masini principale, echipamente, unelte agricole si diferenta lor in functie de utilizarea lor.

Ce sunt utilajele agricole

Acestea sunt setul de masini, echipamente si unelte pentru a transforma energia sau pentru a efectua orice lucrare de care fermierii au nevoie.

In sine, o masina agricola sunt piese fixe, mobile, cu autonomie de functionare a unui motor pentru a se deplasa prin camp si a-si dezvolta activitatea.

Functiile masinilor agricole

Acestea au ca functie principala eficientizarea, optimizarea si imbunatatirea productiei vegetale in agricultura.

Evolutia utilajelor agricole

Pentru o lunga perioada de timp, munca agricola a fost dezvoltata cu munca manuala si fiind inlocuita cu inceputurile Revolutiei Industriale, unde masinile cu noi tehnologii de cultura, cum ar fi pulverizatoarele, viticultorii, ingrasamintele, baggerele, presele de balotat fan, sistemul de pozitionare globala, plantatoarele directe de insamantare si altele provin din secolul al XIX-lea.

Masini agricole antice

(Plug roman, sapa, coasa, secera, grebla ca unealta, masina de treierat, castigator, plug cu aburi si altele).

Utilizari ale masinilor agricole

Aplicatiile sale sunt pentru:

Tragerea, prabusirea, indepartarea solului, curatarea, insamantarea si aratarea pamantului. In plus fata de indepartarea buruienilor, fumigatia, fertilizarea, incarcarea solului, ruperea ierburilor deschide santuri, foraj sol, radacini extract, apa de pulverizare si altele.

Tipuri de masini agricole

Printre principalele masini cele mai utilizate in activitatea agricola se numara:

Vibrocultivator, secerator, polizor, tractor, subsol, semanator, masina de tuns iarba si rotoculturist. De asemenea, remorca, grebla de disc, pulverizator, culegator de fructe, motor pentru irigare, motorcultor, grebla de dinti si fumigator. De asemenea, ambalator, harvester, ingrasamant, cutter, excavator, plug, ingrasamant, lopata, muraturi, machete, roabe, si altele.

Diferenta dintre masini, echipamente si unelte in functie de utilizarea lor

Utilajele sunt responsabile pentru indepartarea pamantului; echipamentul ajuta solul sau indeparteaza ceea ce nu ar trebui sa fie in el, iar instrumentele ajuta la transportul ca sapaturi pentru a planta culturi.

Importanta masinilor agricole

Printre avantajele sau beneficiile sale se numara:

Optimizati sarcinile din teren, reduceti timpii si obtineti rezultate mai bune pentru a imbunatati culturile. Pe langa cresterea productivitatii, o mai buna calitate, identificarea solului, vizualizarea in timp real, economiile economice, modernizarea si alte contributii.

Pe scurt, acestea sunt instrumente cu noi tehnologii care permit imbunatatirea tehnicilor de cultivare si cresterea productiei agricole. Cu toate acestea, ele genereaza efecte negative asupra mediului; prin urmare, este important sa se puna in aplicare masuri durabile de reducere a efectelor mecanizarii agricole asupra aerului, apei, solului, florei si faunei. Poti cumpara piese pentru utilaje Agronord.ro.

Utilaje agricole este unul care are autonomie de functionare si, prin urmare, functioneaza un motor cu ardere interna si mecanisme de transmisie care ii permit sa se deplaseze prin camp atunci cand efectueaza lucrarea.

Utilajele reprezinta un element utilizat pentru a directiona actiunea fortei de munca bazate pe energie; pe de alta parte, in domeniul agricol, mecanismele motorii utilizate in aceste sarcini usureaza productia si imbunatatesc tehnicile de cultivare.

Cum au aparut tractoarele?

Primele unelte agricole cu motor de la inceputul secolului al XIX-lea au fost motoarele portabile – masini cu abur pe roti care puteau fi folosite pentru a conduce masinile agricole mecanice prin intermediul unei curele flexibile. Richard Trevithick a proiectat primul motor cu abur stationar „semi-portabil” pentru uz agricol, cunoscut sub numele de „motor de hambar” in 1812, si a fost folosit pentru a conduce o masina de treierat porumb.

Motorul cu adevarat portabil a fost inventat in 1893 de William Tuxford din Boston, Lincolnshire, care a inceput fabricarea unui motor construit in jurul unui cazan in stil locomotiva cu tuburi de fum orizontale.

Un volant marea fost montat pe arborele cotit si a fost folosita o curea robusta din piele pentru a transfera transmisia catre echipamentul condus. In anii 1850, John Fowler a folosit un motor portabil Clayton & Shuttleworth pentru a conduce aparate in primele demonstratii publice ale aplicarii transportului prin cablu la cultivare.

In paralel cu dezvoltarea timpurie a motoarelor portabile, multi ingineri au incercat sa le faca autopropulsate – precursorii motorului de tractiune . In cele mai multe cazuri, acest lucru a fost realizat prin montarea unui pinion la capatul arborelui cotit si rularea unui lant de la acesta la un pinion mai mare pe puntea spate.

Aceste experimente au avut un succes mixt.  Primul motor de tractiune adecvat , in forma recunoscuta astazi, a fost dezvoltat in 1859, cand inginerul britanic Thomas Aveling a modificat un motor portabil Clayton & Shuttleworth , care trebuia transportat de la o slujba la alta de cai, intr-unul autopropulsat.  Modificarea a fost realizata prin montarea unui lant lung de antrenare intre arborele cotit si puntea spate.

Prima jumatate a anilor 1860 a fost o perioada de mari experimente, dar pana la sfarsitul deceniului forma standard a motorului de tractiune a evoluat si s-a schimbat putin in urmatorii saizeci de ani. A fost adoptat pe scara larga pentru uz agricol. Primele tractoare au fost motoare de arat alimentate cu abur .

Erau folosite in perechi, asezate de fiecare parte a campului pentru a transporta un plug inainte si inapoi intre ele folosind un cablu de sarma. In Marea Britanie , Mann’s si Garrett au dezvoltat tractoare cu abur pentru aratura directa, dar solul greu si umed al Angliei a insemnat ca aceste modele erau mai putin economice decat o echipa de cai.

In Statele Unite , unde conditiile solului o permiteau, tractoarele cu abur au fost folosite pentru a transporta plugurile direct. Pe baza de aburmotoarele agricole au ramas in uz pana in secolul al XX-lea pana cand au fost dezvoltate motoare fiabile cu ardere interna.