Vopseaua electrostatica este un strat de pulbere de inalta calitate si rezistenta care adera la suprafete prin electricitate statica.

Ce este vopseaua electrostatica?

Vopseaua electrostatica este un strat de pulbere de mare rezistenta si durabilitate, constand dintr-un amestec omogen de particule mici de pigmenti, rasini si minerale. Acest material fin adera la suprafetele care urmeaza sa fie vopsite prin efectul electricitatii statice, obtinand un finisaj uniform si etansare ermetica.

Printre numeroasele sale avantaje putem evidentia faptul ca este prietenos cu mediul, deoarece nu necesita solventi, faciliteaza recuperarea vopselei neutilizate evitand deseurile, rezista mai bine schimbarilor de temperatura, nu zgarie si este mult mai durabila decat orice vopsea traditionala.

Procesul de aplicare a acoperirii cu pulbere electrostatica

Aceasta acoperire este aplicata cu o masina de vopsit cu pulbere, care amesteca aerul cu particulele prin incarcarea electrica a acestora. Vopseaua electrostatica este puternic atrasa de suprafata care este impamantata. Ulterior, este transferat intr-un cuptor de intarire care topeste particulele si le adera permanent la suprafata, oferind un finisaj perfect neted.

Vopseaua lichida electroforetica, sau ecoat, ofera un finisaj similar. Acesta consta in scufundarea pieselor in vopseaua la care se aplica un curent electric, generand o reactie chimica care o adera.

Exista companii in domeniul serviciilor de finisaje de suprafata, care se concentreaza pe satisfacerea nevoilor clientilor cu tehnologie de ultima ora si produse de calitate excelenta. Poti apela inclusiv la vopsire electrostatica profile aluminiu.

Vopseaua electrostatica este un strat de pulbere care functioneaza ca o alternativa buna pentru piesele metalice si permite, de asemenea, economii de pana la 97% atunci cand este aplicata, ceea ce o face reciclabila si cu costuri reduse pentru utilizare.

Este un amestec omogen de umpluturi minerale, pigmenti si rasini in forma solida, sub forma de particule fine.

Acoperirea cu pulbere este aplicata cu un pistol electrostatic, conceput pentru a amesteca aerul cu particulele, incarcandu-le electric (pozitiv) si reusind sa adere la suprafata piesei sau a produsului care trebuie vopsit, aceasta piesa este aterizata (negativa), astfel incat particulele de praf sa reuseasca sa se alature piesei prin statica.

Acestea sunt apoi incalzite intr-un cuptor unde, atunci cand sunt uscate, au ca rezultat o acoperire uniforma, de inalta calitate, atractiva si durabila.

  • Eficienta aplicatiilor (un singur strat)
  • Permite o reciclare mai mare de 97% din vopseaua care nu se aplica pe piesa, in functie de eficienta sistemului de aplicare utilizat.
  • Prezinta un risc mai mic pentru sanatatea persoanelor care aplica vopseaua, comparativ cu produsele care contin solventi.
  • Rezistenta fizico-chimica mult mai mare la impacturi, zgarieturi, coturi si agenti chimici

Acoperirea cu pulbere poate fi formulata pentru a satisface o mare varietate de aparitii si caracteristici in functie de functia sa. Aceasta ar include grosimea filmului, luciul, textura, culoarea si calitatea (duritate, rezistenta chimica, rezistenta la UV etc.) a acoperirii.

Proprietatile acoperirii depind de componentele sale si in principal de vehicul (rasina – intaritor). Fiecare dintre aceste tipuri de vopsea este utilizat in industrie pentru diferite aplicatii, in care trebuie luati in considerare factori precum coroziunea, expunerea la soare si rezistenta la impact.

Tipuri de vopsea auto

 

Pentru a deruta vopsitorii incepatori, exista multe varietati de aceste rasini. Exista sintetice, acrilice si chiar hibrizi dintre cei doi (smalt cu uretan, de exemplu). Dar, in general, uretanul si smaltul se refera la chimia polimerilor de hidrocarburi care formeaza rasina vopselei. Si aceasta chimie afecteaza aspectul si durabilitatea finisajului, modul in care este pulverizat pe masina si, desigur, cat costa.

Cautand lamuriri, am vorbit cu voci importante din industrie despre diferentele dintre acesti doi compusi si toti au fost de acord: emailurile sunt o rasina mai moale, de obicei uscata pana la un finisaj lucios si sunt mai putin costisitoare decat uretanii. Uretanii sunt in general un produs mai durabil, dar pot fi mai dificil de pulverizat. Majoritatea masinilor noi sunt vopsite cu un tip de uretan, iar majoritatea atelierelor de reparatii in caz de coliziune folosesc uretan pentru a repara daune.

Intr-o singura etapa, cu doua componente, odata ce ati ales tipul de vopsea pe care o veti pulveriza, este posibil sa aveti alte cateva optiuni: dintr-o parte sau din doua componente? O singura etapa sau strat de baza/lac transparent?

Una sau doua parti (sau -componenta) se mai numesc 1K sau 2K si inseamna pur si simplu ca vopseaua are nevoie sau nu de un activator pentru a se usca. Produsele dintr-o singura parte sunt gata de pulverizare – ar putea fi necesar sa fie diluate cu un solvent, uneori denumit reductor sau diluant, pentru a curge prin pistolul de pulverizare in mod corespunzator, dar se vor usca de la sine. De obicei, vopselele dintr-o singura parte nu sunt folosite pentru a revopsi o masina intreaga.

Produsele din doua parti au nevoie de un activator, denumit uneori intaritor, pentru a stimula reactia chimica care face ca componentele vopselei sa se reticuleze si sa se lege de suprafata masinii.